top of page

Artikülasyon Bozuklukları

(Bazı KonuÅŸma Seslerini Çıkaramama veya Yanlış Çıkarma)

 
Artikülasyonü
​
​

             Artikülasyon (Eklemleme, BoÄŸumlama, Oynaklama)

​

             Nefesin gırtlaktan çıktıktan sonra yutak, ağız ve burundan oluÅŸan 3. küme organlarında(dil, diÅŸ, damak, dudak) konuÅŸma dilimizin geleneksel seslerine dönüÅŸüp biçimlenmesidir. Artikülasyon, konuÅŸma organlarının toplu olarak hareketi demektir.

 

              Artikülasyon, nefesimizin gırtlaktan geçerken ses haline dönüÅŸtürülmesi için yapılan bir çalışmadır. ÇocuÄŸa anlaşılabilir ÅŸekilde bir ifade kazandırmak için artikülasyon çalışması gereklidir.

​

​

Artikülasyon Bozukluklarının Nedenleri

Yapısal (organik) nedenler:
​

 

                KonuÅŸma organlarındaki, özellikle 3. küme organlarındaki bir yada birkaç organik bozukluktan ötürü çocuklarda artikülasyon bozukluÄŸu olabilir. Dudaklarda en çok görülen yapısal bozukluk, üst dudak yarıklığıdır(tavÅŸan dudak). Dudak sesleri olan ‘p-b-m-f-v’ sesleri bu durumda bozuk çıkabilir. Dudaklar olaÄŸan dışı ince yada kalın bir yapıya sahip olabilir. DiÅŸlerin noksanlığı, düzensiz oluÅŸu, çıkış yerleri diÅŸler olan sesleri bozabilir.(ön diÅŸleri dökülmüÅŸ çocuklar takma diÅŸ kullanırlar) DiÅŸsiz  bir ağızda genellikle ‘s-ÅŸ-f’ harfleri iyi çıkmaz.

​

​

​

Artikülasyon BozukluÄŸu Türleri

Artikülasyon bozukluÄŸu türleri çocuklarda 4 deÄŸiÅŸik türde görülür:

 

 1-Sesin düÅŸürülmesi veya atlanması

 2-Ses eklemesi

 3-Sesin deÄŸiÅŸtirilmesi

 4-Sesin bozulması

​

​

Artikülasyon BozukluÄŸu Nedir?

​

                 Bebekler doÄŸdukları ilk andan itibaren ihtiyaçlarını karşılamak için çevresindeki kiÅŸilerle iletiÅŸim kurmaya baÅŸlar. BebeÄŸin aÄŸlaması ilk iletiÅŸlim kurma biçimidir. Ä°steklerini ve ÅŸikayetlerini bu ÅŸekilde ifade ederler. Anlamsız sesler çıkarmaya baÅŸlarlar.Zaman içerisinde bu sesler yerini anlamlı seslere, sözcüklere bırakır. 

 

 

               Peki, BebeÄŸinizin dil ve konuÅŸma geliÅŸimine sizler nasıl destek olabilirsiniz? 

​

​

R Sesini Söyleyememe - ROTASÄ°ZM

​

​

               Rotasizm yani “r” sesi bozukluÄŸu Artikülasyon(ses) bozukluklarının bir türüdür. Öncelikle Rotasizm’ in patolojik mi, yapısal mı olduÄŸunun saptanması gerekir. Bu nedenle KBB, Nöroloji uzmanlarına baÅŸvurulabilir. Durum deÄŸerlendirmesinden sonra eÄŸer patolojik bir problem varsa cerrahi bir operasyon sonrasında ses bozukluÄŸunu gidermek amacıyla dil konuÅŸma terapisiyle bu problem giderilebilir. EÄŸer yapısal bir problem varsa cerrahi bir operasyona gerek duyulmaksızın Dil KonuÅŸma Terapisti/PatoloÄŸu veya KonuÅŸma Ses Bozuklukları uzmanı tarafından verilecek dil konuÅŸma terapisiyle terapi programına baÅŸlanılması gerekmektedir....

​

​

Fonolojik Bozukluk

​

​

               Fonolojik bozukluÄŸun temel özelliÄŸi kiÅŸinin yaşına, lehçesine ve geliÅŸim dönemine uygun olarak konuÅŸmasında beklenen düzgünlüÄŸün ve ses uyumunun olmamasıdır. Bu çocuklar çıkartmaları beklenen konuÅŸma seslerini çıkartamazlar. Sesin uyumsuz çıkması ve kullanımı, yanlış vurgulama ve seçmeler ya da düzenlemelerdeki bozukluklar ÅŸeklinde olabilir (örneÄŸin "k" sesi yerine "t" sesinin kullanılması). Sondaki sessiz harflerin söylenmemesi gibi bazı atlamalar yapılabilir.

​

​

Fonolojik GeliÅŸim Evreleri

​

       Birinci Evre

Söz öncesi iletiÅŸim birinci evreyi oluÅŸturmaktadır. DoÄŸum ve 1 yaÅŸ arasını kapsamaktadır.

​

  • Fonasyon Evresi:

DoÄŸumdan sonraki ilk bir ayı kapsar. AÄŸlama, hapşırma, öksürme, mızıldanma gibi doÄŸal refleksif sesler çıkarılır.

​

  • Gığıldama Evresi:

2 ve 3. ayları kapsamaktadır. Bu dönemde rahatlık, mutluluk ifadeleyen sesler çıkarırlar.​

​

  • GeniÅŸletme Evresi:

​

​

​

​

zihinsel engelli bireyler modülü
bottom of page